x تبلیغات
آب سالم

بررسی روش های تصفیه آب خانگی و کاربرد آنها

 
دستگاههای تصفیه آب خانگی برای حذف یا کاهـش مواد زائد آب آشامیدنی بکار میروند. این مواد عمدتا عبارتند از :
 
الف) سختی آب
 
ب) کلر و ترکیبات بیماریزای کلر
 
ج) فلزات سنگین
 
د) آلودگی های میکربی
 
در زیر به بررسی این پارامترها و روشهای تصفیه آن ها می پردازیم :
 
۱) مواد زائد آب
 
الف) سختی آب 
 
املاح موجود در آب موجب بالا رفتن سختی آب می شوند
 
تماس آب با ترکیبات آهکی موجود در زمین باعث ورود عوامل سختی در آب ها شده و معمولا آب های زیرزمینی از سختی زیادتری نسبت به آب های سطحی برخوردارند.
 
سختی آب، عملا شاخص میزان فعل و انفعال آب با صابون است و برای شستشو با آب های سخت تر به صابون زیادتری نیاز است. سختی آب به مجموعه املاح کلسیم و منیزیم موجود در آب بر حسب میلی گرم در لیتر کربنات کلسیم اطلاق میشود.
 
طبقه بندی آب ها از نظر سختی بشرح زیر میباشد :
 
ـ آب های سبک : ۶۰-۰ میلی گرم در لیتر
 
ـآب های با سختی متوسط : ۱۲۰-۶۰ میلی گرم در لیتر
 
ـ آب های سخت : ۱۸۰-۱۲۰ میلی گرم در لیتر
 
ـ آب های خیلی سخت : بیشتر از ۱۸۰ میلی گرم در لیتر
 
ـ آب های سخت در درجه حرارت بالا در جداره کتری و دیگ های بخار رسوبات کربنات کلسیم ایجاد میکند. مطالعات اخیر نشان داده که مصرف آب های سخت تر بعلت وجود منیزیم و کلسیم مرگ های ناگهانی ناشی از امراض قلبی و عروقی را به شدت کاهش میدهد.
 
در حال حاضر هیچگونه رابطه ای میان پیدایش سنگ کلیه و سختی آب گزارش نشده است. علاوه بر این وجود کلسیم و منیزیم در آبهای آشامیدنی سخت مانع جذب فلزات سنگین نظیر سرب، کادمیوم، روی و مس و رسوب آنها در استخوانها می شود.
 
در عین حال در نقاطی از روسیه که از آب های نسبتا سخت استفاده می کنند به مواردی از پیدایش سنگ در مجاری ادرار برخورده اند. این موضوع تقریبا در آب های با سختی ۵۰۰ میلی گرم در لیتر کربنات کلسیم به اثبات رسیده است.
 
از سوی دیگر در نقاطی که از آب های نرم تر استفاده می شود، به فشار خون، وجود چربی و کلسترول در خون برخورده اند که هر دوی این عوامل میتواند در مرگ های ناگهانی بسیار مؤثر باشد. به طور کلی میتوان گفت که در نقاطی که آب سخت مصرف می شود امراض قلبی کمتر از نقاطی است که ساکنین آنها آب های سبک تر مصرف می کنند. به علاوه بروز سکته های قلبی در نقاط با آب های سخت تر به مراتب کم تر از نقاط با آب های سبک تر است .
 
ب) کلـر 
 
برای میکرب زدایی، در تصفیه خانه های شهری کلر به آب افزوده میشود
 
کلر و ترکیبات آن برای ضدعفونی آب آشامیدنی در تصفیه خانه ها به آب اضافه میگردد. در سالهای اخیر تحقیقات بعمل آمده نشان داده اند که مواد آلی موجود در آب با کلر ترکیب شده و ایجاد تری هالومتان ها، کلرات و سایر ترکیبات جانبی مضر و سمی می نمایند که باعث بروز انواع بیماریهای صعب العلاج در انسان میگردند.
 
ج) فلزات سنگین
 
فلزات سنگین از طریق نفوذ پساب صنعتی در آب آشامیدنی به انسان منتقل میشود
 
فلزات سنگین با توجه به توسعه شهرنشینی و صنایع که منجر به افزایش میزان فاضلاب و پساب تولید گردیده است، عمدتا از طریق دفع نادرست و غیربهداشتی فاضلاب شهری و پساب صنعتی وارد محیط زیست می گردد. مرگ و میرهای آبزیان در اثر تخلیه پساب های محتوی فلزات سنگین در دنیا و ایران بی سابقه نیست. سبزیجات اطراف تهران نیز که با فاضلاب آبیاری میشود از این آلودگی ها بی بهره نمیباشد. فلزات سنگین شامل سرب، جیوه، روی، نیکل، کرم، کادمیوم و غیره میباشد. وجود فلزات سنگین در غلظت بیش از استاندارد در آب شرب باعث عوارض مختلف نظیر مسمومیت، حساسیت شدید، ضایعات کروموزومی، عقب افتادگی ذهنی، فراموشی، پارکینسن، سنگ کلیه، نرمی استخوان و انواع سرطان منجمله سرطان پروستات میگردد. یکی از کارشناسان محیط زیست، آلودگی محیط مخصوصا آب با فلزات سنگین را بعنوان بزرگترین گناهی که بشر در طبیعت انجام میدهد ارزیابی نموده است..
 
د) میکرواورگانیزم های بیماری زا
 
میکربها از طریق نفوذ فاضلاب انسانی در آب آشامیدنی به انسان منتقل می شوند
 
امراض مختلفی بوسیله آب به انسان منتقل می شوند. از جمله این امراض می توان وبا، حصبه، اسهال میکربی و خونی، هپاتیت، سل، دیفتری، انگلهای خونی و کبدی را نام برد. عوامل بروز این بیماریها که شامل تک یاخته ها، ویروس ها، باکتری ها، کرم ها و انگلها می باشند، از طریق نفوذ فاضلاب در آب آشامیدنی به انسان منتقل می شود. بیماری های ناشی از آب آلوده سالانه نزدیک به یک میلیارد انسان را در روی کره زمین مبتلا می کند و باعث مرگ حدود ۱۰ میلیون نفر می شود.

انواع تصفیه آب صنعتی

 

 
▪ تصفیه خارجی :
 
کلیه روشها برای رهایی از مشکلات ناشی از وجود ناخالصی قبل از ورود اب به داخل واحد صنعتی را تصفیه خارجی گویند که شامل روشهایی چون اهک زنی استفاده از رزین ها ی تعویض یونی و فیلتراسیون می باشد.
 
▪ تصفیه داخلی :
 
در صورت کم بودن دبی اب ممکن است هزینه تصفیه اب به روشهای خارجی خیلی زیاد باشد لذا برای حذف کامل نا خالصی ها با افزودن مواد شیمیایی مناسب به اب در خود واحد صنعتی عمل تصفیه انجام می پذیرد که به ان تصفیه داخلی می گویند.
 
● " تاریخچه رزین های تعویض یونی"
 
رزین های تعویض یونی ذرات جامدی هستند که می توانند یون های نا مطلوب در محلول را با همان مقدار اکی والان از یون مطلوب با بار الکتریکی مشابه جایگزین کنند.
 
در سال ۱۸۵۰ یک خاک شناس انگلیسی متوجه شد محلول سولفات امینیومی در لایحه های خاک عبور می کند امونیوم خود را با کلسیم عوض کرده و به صورت سولفات کلسیم در می اید که ادامه تعقیبات منجر به شناسایی سیلیکات الومینیوم به عنوان یک ماده تعویض کننده یون گردید . به رزین های معدنی زئولیت می گویند که قادرند یونهای کلسیم و منیزیوم را از اب حذف کرده و به جای ان سدیم ازاد کنند از این رو به زئولیتهای سدیمی مشهور شده اند اما زئولیتهای سدیمی قادر به تصفیه سیلیس اب نبودند و این علت دانشمندان را بر ان داشت تا زئولیتهایی در هلند ساخته شود که به جای سدیم فعال هیدروژن فهال دالشتند که به زئولیتهای کاتیونی معروف شدند و می توانستند تمام نمکهای محلل در اب را به اسیدهای مربوطه تبدیل کنند در حال حاظر رزینهای کاتیونی ضعیف و قویو همچنین رزینهای انیونی ضعیف و قوی تولید گردیده است .
 
رزین ها در داخل ستونهای مخصوص از جنس استیل (فولاد زنگ نزن) روی لایهای سیلیس مشبک ریخته می شود و اب خام از بالا روی ان ریخته و از پایین ستون خارج می شود .
 
▪ احیای رزین:
 
پس از اینکه مدتی از رزین استفاده گردید مدت تصفیه ان کم می شود و باید عمل احیا روی ان انجام گیرد که شامل مراحل زیر می باشد.
 
شستشوی معکوس که اب از کف بستر رزین به طرف بالا جریان پیدا می کند که هدف معلق کردن دانه ای رزین می باشد .
 
تزریق ماده شیمیایی احیا کننده (هنگامی که نمک استفاده می شود تا زمانی که اب خروجی تلخ است یعنی منیزیم)
 
شستشوی اهسته : به خاطر توزیع ماده شیمیایی در سرتاسر بستر رزین و در نتیجه تماس بهتر ماده شیمیایی با دانه های رزین
 
شستشوی سریع به خاطر حذف باقیمانده ماده احیا کننده تا دستگاه برای سرویس دهی مجدد اماده گردد.
 
▪ الکترو دیالیز:
 
کمتر از ربع قرن است الکترودیالیز به عنوان یک روش صنعتی برای تصفیه اب در جهان مطرح شده است . الکترودیالیز همانند روش رزینهاست ولی به جای دانه های ریز از غشاهای صفحه ای با مقاومت مکانیکی بالا استفتده می شود . این غشاء دارای دو نوع کاتیونی و انیونی می باشد که غشاءهای انیونی دارای بار الکتریکی مثبت بوده و فقط انیونها می توانند از ان عبور کنند . غشاءهای کاتیونی دارای بار الکتریکی منفی بوده و تنها کاتیونها اجازه عبور را دارند .
 
▪ اسمز معکوس :
 
فرایندی فیزیکی است که می توان از محلولی به کمک یک غشاء نیمه تراوا حلال تقریبا خالص تهیه کرد .
 
اسمز معکوس می تواند ۹۹% مواد معدنی حل شده و ۹۷% مواد الی و کلوئیدی اب را حذف کند . در اسمز معکوس اب خام توسط پمپ به داخل محفظه ای که دارای غشاء نیمه تراوا می باشد رانده می شود چون تقریبا فقط اب خالص می تواند از غشاء عبور کند.

 

منابع آلوده کننده آب

 

منابع آلوده کننده آب 

متاسفانه منابع مختلفی هم موجب آلوده شدن آب می شوند. در مواردی که بشر برای سود بیش تر حاضر به این کار شده است. اما با توجه به شرایط کره زمین به تغییر این رویه تلاش شده است. چرا که ادامه ی این کار موجب نابودی زمین و بشر می گردد. از همین رو در بسیاری از کشور ها تلاش به استفاده از روش هایی برای بهینه سازی آب سالم شده است. استفاده اصولی از پساب ها و بازیافت از جمله این موارد هستند. اما یک سری از منابع مهم که بیشترین آلودگی را دارند، به شرح ذیل می باشند..

– فاضلاب ها و پساب ها که حاوی مواد سمی و آلوده هستند.
– آلودگی کشاورزی، مانند آلودگی به کودهای حیوانی و شیمیایی
– آلودگی حرارتی، مانند آب های گرم تاسیسات های صنعتی
– آلودگی از طریق گردش آب بر روی زمین

بیماری هایی که توسط آب آلوده منتقل می شوند

یک سری از بیماری ها توسط املاح محلول در آب منتقل می شوند. بیماری های قلب و عروق، گواتر، مسمومیت سربی و… این بیماری ها است. در یک سری دیگر از بیماری ها آب میزبان آن ها است. در مواردی همچون بیماری مالاریا آب به صورت غیر مستقیم آن را انتشار می دهد. این عوامل تهدیدی جدی در برابر آب سالم هستند.

روش هایی برای استفاده دوباره از فاضلاب خانگی

از جمله بهترین روش ها برای استفاده مجدد از آب، تصفیه آن است. این کار هم به صورت تصفیه آب خانگی و هم با استفاده از فیلتراسیون های متعدد قابل انجام است. برای این کار روش هایی را به شما معرفی می کنیم. تا هم در مصرف آب صرفه جویی کنیم و هم استفاده مجدد از پساب ها.

اهمیت و ویژگی آب سالم

 

اهمیت آب سالم

اهمیت این مایع با ارزش را از دو جنبه می توان بررسی کرد. یکی از جنبه ی اقتصادی و دیگری جنبه ی بهداشتی. از جنبه ی اقتصادی موجب رونق چرخه ی اقتصادی و رشد کشاورزی می شود. از بعد بهداشتی هم باید گفت آب سالم موجب سلامتی می شود. همین امر یکی از اولین و مهم ترین دغدغه ی های هر انسانی است.

ویژگی های آب سالم چیست؟

آب تنها ماده ای بر روی کره زمین است که به سه حالت یافت می شود. جامد، مایع و گاز حالت های این مایع است. رای تعیین سلامت آب فاکتورهای مختلفی را باید در نظر بگیریم. چرا که این مایع که به طور میانگین 8 لیوان از آن را مصرف می کنیم ، نقش مهمی در سلامت ما دارد. در ظاهر، آب باید بدون بو و مزه باشد. بدون رنگ و هیچ گونه ماده ای اضافی در آن باشد. اما اگر بیشتر و دقیق تر بخواهیم به آن بپردازیم، به این نتایج میرسیم. آب آشامیدنی سالم نباید دارای میکروب و ویروس بیماری زا باشد. همچنین مواد شیمیایی و هرگونه مواد معدنی اضافی را باید از آن حذف کنیم.

"ویژگی

انواع آب از نظر خلوص

آب به اشکال مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. این تنوع به خلوص آن نیز مربوط می شود. در ذیل انواع خلوص آب را توضیح می دهیم.

آشامیدنی: این آب با رعایت فاکتورهای ویژگی های آب سالم قابل آشامیدن و استفاده است.
معدنی: این آب نسبت به آب معمولی حاوی مواد معدنی بیشتری است. این مواد سازگار با بدن انسان می باشد.
مقطر: به آبی می گویند که املاح آن تقریبا به طور کامل حذف شده باشد.
خالص: با روش های مکانیکی فیلتر شده است. با روش های مختلفی می توان این کار را انجام داد.

صفحه قبل 1 2 3 4 صفحه بعد